Voor ons ligt de Provence in Bulgarije!

Ondernemen, het zit in ons: dit is geen loze leuze voor de Ieperse familie Robyn-Louf. Naast hun gekend verzekeringskantoor in de Oude Veurnestraat zijn ze nu begonnen met de verhuur van gerenoveerde Bulgaarse boerderijtjes. Tot grote tevredenheid van hun klanten, zo lezen we op hun website. 

Het is dan ook jammer dat ik van onze editiechef niet de opdracht kreeg om dit artikel ter plaatse te gaan maken. Paul Robyn en Inge Louf zijn razend enthousiast over hun nieuw ondernemersproject en vertellen dan ook maar al te graag hoe het begon. “Een klant van ons verzekeringskantoor had ons uitgenodigd in 1995 om zijn projecten in Varna aan de Zwarte Zee in Bulgarije te gaan bekijken. We waren onmiddellijk gecharmeerd door het land en het werd nog beter toen we, weg van de toeristische paadjes, het binnenland introkken. De natuur is er prachtig en de mensen zijn heel hartelijk. In het kleine dorpje Pomoshtitsa hebben we dan ook niet lang getwijfeld om een hoeve, die eigenlijk een ruïne was, te kopen. Het is gelegen op een heuvel en ligt niet aan een drukke baan. Toch durven we eerlijk bekennen dat het met vallen en opstaan is dat we die hoeve in haar volle glorie gerestaureerd hebben. Het is uiteindelijk het resultaat wat telt en dat mag gezien zijn, ook al zeggen we het zelf.”

Ademruimte

Volgens Paul en Inge kun je de omgeving van hun Bulgaarse boerderij nog het best vergelijken met de Provence. De renovatie bleek geen eenvoudige zaak. “De Cyrillische taal, lijkt op het Russich, is niet eenvoudig. Daarom leren we intussen ook anderhalf uur per week Bulgaars bij Bellingua. Thuis hangen op heel wat dagdagelijkse voorwerpen stickertjes met het Bulgaarse woord. Maslo is bv. boter. Zo leren we het snelst. We hebben ons ook van in het begin laten begeleiden door plaatselijke advocaten en boekhouders. Het is nog heel bureaucratisch en voor alles moet je stempels hebben. De verbouwingswerken zijn allemaal uitgevoerd door vaklui uit dat dorpje. Ze werken er voor ca. 10 euro per dag, maar het tempo ligt dan ook trager. Door onze komst is het elektriciteitsnet in het dorp ook vernieuwd en kan men ook op het internet of bellen met de gsm. De mensen van Pomoshtitsa zijn er dus ook beter van geworden. Het voordeel van die boerderijtjes is dat ze bestaan uit losstaande gebouwen. Bovendien is alles ommuurd en beschikken ze allemaal over een grote tuin, want zo’n boerderijtje ligt toch op een stuk grond van zo’n 2500 m². Je hebt er echt ademruimte.

Dankbaar

Ondertussen kregen Paul en Inge van de andere boeren de vraag of ze hun boerderij ook niet willen kopen. “Nog voor wij er waren, begin 2000, kon je een dergelijke boerderij, een ruïne weliswaar, voor duizend euro kopen. Nu zijn de prijzen toch al meer dan vertienvoudigd. We beschikken inmiddels over drie vakantiehuisjes die gerenoveerd zijn met aandacht voor de authenticiteit, maar dan wel met het comfort dat we hier kennen. Bovendien beschikken ze ook over een buitenkeuken met oven en frigo en hebben we ook een zwembad laten aanleggen. Gelukkig waren we zelf ter plaatse, want toen het beton moest gegoten worden, bleek er een deel niet juist uitgegraven te zijn. Machines zijn er niet en stellingen timmeren ze ter plekke. Men heeft dan inderhaast een aantal dorpelingen kunnen mobiliseren, die eerst op zoek zijn gegaan naar schoppen en de klus dan geklaard hebben. Het is wel zo dat je erbij moet blijven, want van zodra je weg bent zouden zij stoppen met werken. Omdat onze plaatselijke contacten heel behulpzaam zijn, nemen we ook iedere keer tweedehandse kleding mee van familie en vrienden. Ze zijn daar heel dankbaar voor.”

De 3 B’s

Wie naar Pomoshtitsa trekt doet dat meestal via de luchthaven van Boekarest (Roemenië). “Daar pikt onze vaste taxichauffeur hen op voor een rit van 130 km. Onze huismeester ontfermt zich dan over onze gasten, maar blijft wel discreet op de achtergrond. Zo waren er gasten die een Bulgaarse kooksessie wilden en werd dit door hen georganiseerd. We hebben ook onze oude Jaguar en een ruime wagen, allebei met gps, naar ginder overgebracht. Als de gasten dat willen kunnen ze die huren. Het klimaat, met ca. 28 graden in de zomervakantie, kun je het best vergelijken met de Provence. Het kan daar ook eens regenen in de zomer, maar een half uur later is het alweer schitterend weer.” Nuchter als Belgen zijn informeren ook wij eens naar de prijzen van de 3 B’s: brood, bier en benzine. “Je betaalt daar in Leva. Omgerekend kost een groot brood 0,30 euro. Een liter bier kost daar de helft van een liter benzine (1,30 euro), die daar voor hen duur is. Op restaurant kun je uitgebreid gaan eten voor zo’n 10 euro per persoon. De prijzen voor onze 3 vakantiehoeves (twee van 8 personen en een van 10 telkens met 2 badkamers, dus ideaal voor 2 gezinnen) variëren van 850 euro (laagseizoen) tot 1500 euro (juli-augustus). Zelfs met je vlucht is dit nog veel voordeliger dan een weekje Provence! (DS)

Artikel door Stefaan Dehaerne

Bekijk het volledige artikel.