Culinaire tips

De Bulgaarse keuken barst van gezondheid!

De sappige groenten en kruiden smaken nog heel authentiek. Het lekkere brood is nog heel naturel. De veelal zelfgestookte rakia is een must als borrel vooraf, en de vorstelijke Bulgaarse wijn maakt elke maaltijd compleet.

 

 Nationale specialiteiten zijn onder andere:

 • Shopska salad: reepjes tomaten, komkommers, ui, pepers, kruiden en witte kaas
   
 • Kavarma: Stoofpotje met kip- of varkensvlees met vele groenten, uien en champignons
   
 • Bulgaarse yoghurt : is wereldwijd bekend en dit komt door de speciale bacterie Lactobacillus Bulgaricus, die ervoor zorgt dat de Bulgaarse yoghurt een unieke volle smaak heeft.
   
 • Bulgaarse honing: een van de meest gezonde soorten ter wereld omdat de omstandigheden voor bijen optimaal zijn want er zijn zeer veel kruiden en planten die alleen in de Bulgaarse bergen voorkomen. Bulgaarse honing zou uitermate goed zijn voor het menselijk immuun stelsel: honing weert virussen, verbetert het mentale gestel, reguleert de bloeddruk.
   
 • Bulgaarse wijn: Zoals de Cabernet - Sauvignon schittert bij de rode wijnen, zo doet de Chardonnay dat bij de witte. De gewone kwaliteiten smaken fris en zuiver, met de kenmerkende, lichte zoetigheid. De betere soorten - die dikwijls als réserve worden aangeboden -hebben dankzij hun rijping in kleine eiken vaten een extra dimensie gekregen in hun aroma, met onder andere sporen van vanille en geroosterd brood, terwijl hun smaak intenser werd. De doorbraak is enerzijds te danken aan de degelijke kwaliteit van de Bulgaarse wijnen, en anderzijds aan hun buitengewoon redelijke prijs.

  Bulgaarse wijn waaronder Cabernet Sauvignon Blanc uit Targovishte; en Chardonnay uit Rousse.
  In de winkel vindt u de lekkere wijnen vanaf 2,5 à 5 euro en op restaurant betaalt u ongeveer 8 à 10 euro voor een fles héél lekkere wijn. 
  Bekijk ook even dit artikel over Bulgaarse wijn
 • Naast wijndruiven en rozen zijn in Bulgarije ook tabak en walnoten zeer grote exportproducten.