Steden en dorpjes

Razgrad

Stad van de Bulgaarse yoghurt, is gebouwd op de ruïnes van de Romeinse plaats Abritus. Deze archeologische site is meer dan een bezoekje waard. 

In Razgrad vind je de zeer gerenommeerde volksdansgroep Getsovski Babi . Zij brengen toneel en leren heel graag de ambachten  en volksdansen aan.

 

 

 

Rousse

In Rousse , aan de Donau, vind je prachtige oude gebouwen naast moderne shopping malls. Maar vooral het historische Sveta Troitsakerkje is een must om te bezoeken. Een lunch met verse vis op het Marine Ponton smaakt heerlijk met een prachtig zicht op de Donau alsook het wijnrestaurant Leventa is een zeer goed adres.

Op korte afstand van Rousse vindt u de rotskloosters van Basarbovo en Ivanovo waar de bossen met de steile rotskliffen tot prachtige wandelingen uitnodigen, gelegen in Rusenski Lom, een prachtig natuurgebied dat behoort tot UNESCO werelderfgoed.

 

 

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo (90km), voormalige hoofdstad van Bulgarije (1100-1300) heeft vele musea. Op zomeravonden eist de Tsarevetsburcht alle aandacht op tijdens een indrukwekkend klank-en lichtspel. De traditioneel gebouwde huizen zijn zeer pittoresk en leunen tegen de steile helling.

 

 

 

Arbanassi

Op 4 km van Veliko Tarnovo vindt u Arbanassi (werelderfgoed), een populair stadje maar een oase van rust met 5 kloosters en 2 kerkjes waarin de uitzonderlijke collectie aan fresco’s in de Geboortekerk. "Rozhdestvo Hristovo" te vinden zijn.

 

Etara

Op 30 km van Veliko Tarnovo ligt Etara, gekend om zijn vele traditionele ambachten , a.h.w. het Bulgaarse ‘Bokrijk’.


 

 

 

Shoumen

Shoumen ligt op 40km van Razgrad richting kust en heeft een opmerkelijk aantal oude monumenten , waaronder een mooi middeleeuws fort dat ooit de weg naar Preslav bewaakte alsook de moskee is een bezoek waard.

 

Madara 

Het plaatsje Madara ligt op 20 km van  Shoumen, het dorp is bekend vanwege de zogenaamde “’Ruiter van Madara’”. Dit is een bijzonder reliëf , sinds 1979 door de UNESCO als beschermd cultuurgoed aangeduid, dat in de 8ste eeuw in de rotsen werd uitgehouwd, een beeld van een ruitergod van de Thraciers.

 

Targovishte

Targovishte is gelegen op 60 km van Razgrad en heeft een prachtige natuur met  jachtgebieden en een groot aanbod cultureel erfgoed. Er zijn resten gevonden uit de klassieke en Thracische tijd met ruïnes van een Byzantijns fort uit de 5de à 6de eeuw. Targovishte is daarnaast vooral gekend om zijn rode en witte wijn.

 

Varna

Varna is de derde grootste stad van Bulgarije, de grootste nationale haven aan de Zwarte zee. Varna is een stad van oude cultuur, levende tradities en ambitieuze ondernemingen. Naast de  hoofdstad Sofia is er geen stad in Bulgarije die zoveel verschillende musea heeft.

De stad is omringd door diverse tuinen en parken, wijngaarden en bossen.
Van de groene wonderen in Varna zijn er drie een absolute must:

  • de Marine Tuinen, de grootste tuinen van de Balkan
  • het Euxinogradpark, het voormalige Koninklijke Paleis 
  • het paradijs van St. Constantine